Waarom doet cupping pijn?

Misschien heb je het wel eens ervaren, of misschien heb je het gehoord van anderen. Maar cupping kan soms best een beetje pijnlijk zijn. Hoe komt dit? Waarom doet cupping pijn?

Cupping kan pijnlijk zijn wanneer iemand veel last heeft van verklevingen. Tijdens de cupping behandeling komen deze verklevingen los en dat doet soms pijn, want je trekt als het ware de weefsel lagen los van elkaar.

Het is goed om te beseffen dat de huid uit meerdere lagen bestaat. Tussen deze lagen stroomt bloed, vocht, voedingsstoffen etc. Deze verschillende huidlaagjes dienen eigenlijk een beetje vrij van elkaar te liggen voor een optimale circulatie. Maar in sommige gevallen kunnen deze laagjes aan elkaar gaan plakken. Dit noemen we verkleving en dat kan zorgen voor pijnklachten.

Hoe ontstaat bindweefselverkleving?

Je moet begrijpen dat ons lichaam niet is ontworpen om te leven zoals we vandaag de dag doen. Van origine is de mens een jager-verzamelaar. Dat betekent dat we heel de dag in de weer waren om op zoek te gaan naar eten en een veilige schuilplaats. Hierbij waren we veel in beweging en kregen we de nodige fysieke uitdagingen. En dat allemaal in een schone, natuurlijke omgeving met veel frissen buitenlucht en zonlicht.

Helaas is de realiteit tegenwoordig anders. Het grootste deel van de mensen zit meer dan acht uur per dag op zijn billen. En dan vaak ook nog in een verkeerde houding. Wanneer we weinig bewegen hoeft het lichaam ons niet constant van vers bloed, zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Daardoor vertraagd ons metabolisme en onze circulatie. Zie het als een rivier waarin het water langzaam stroomt. Eventuele rotzooi die in de rivier terecht komt wordt dan niet effectief weggespoeld. En langzaam slibt de rivier zelfs dicht.

Dit gebeurt ook in ons lichaam. Mensen met een zittend beroep, en oudere mensen, kampen vaak met een vertraagde circulatie doordat ze te veel zitten. Onze rivieren ‘slibben dicht’.

waarom doet cupping pijn?

Welke factoren verergeren bindweefselverkleving?

Te weinig beweging is niet de enige oorzaak van verkleving. Ook de overtollige afvalstoffen waar we in onze omgeving mee kampen zorgen voor een verstoorde circulatie. Om weet het metafoor van de rivier te pakken: Wanneer je elke dag heel veel rotzooi in de rivier gooit ontstaan er op een gegeven moment verstoppingen.

Voorbeelden van afvalstoffen waar we allemaal mee te maken krijgen in het dagelijks leven zijn:

 

Chemische gassen van industriegebieden.

Uitlaatgassen van auto’s.

Chemicaliën en metalen in deodorant en verzorgingsproducten.

Straling van telefoons en laptops.

Lichaamseigen afvalstoffen, zoals het stresshormoon.

Vervuild eten, zoals zware metalen in bepaalde vissoorten.

Additieven en bewerkte voeding.

Bestrijdingsmiddelen in voeding.

Zoals je leest is het bijna een kunst om je lichaam schoon te houden. Je zou bijna moeten gaan wonen in een stukje ongerepte natuur en alleen biologische producten moeten eten. Maar dit is voor de meeste mensen geen haalbaar of wenselijk doel.

Wat kun je doen tegen verklevingen?

Cupping is ideaal om bestaande verklevingen los te maken. Met een of twee behandelingen kun je al heel veel bereiken. Vaak zegt de patiënt na een behandeling dat het lichaam ‘vrijer’ of ‘losser’ voelt. Door regelmatig een cupping sessie te plannen help je het lichaam soepel en gezond te houden. Maar zoals we allemaal weten: “voorkomen is beter dan genezen”.

 

Het allerbeste kun je aanpassingen doen in je leven om te voorkomen dat je last krijgt van verklevingen. Enkele levensstijlaanpassingen die je kunt toepassen zijn:

Zorg dat je dagelijks in beweging bent.

Probeer vooral schone en natuurlijke voeding te eten zonder additieven.

Zorg voor voldoende slaap: minimaal 7,5 en maximaal 9 uur.

Vermijd stress en probeer meditatie of ademhalingstechnieken om te ont-stressen.

Breng lichaamsdelen waar je makkelijk last van hebt regelmatig op rek met yoga oefeningen.