Wat is Hijama?

Hijama is een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt. Zeker in de moslim gemeenschap horen we het woord steeds vaker voorbij komen. Maar nieuw is het zeker niet! Hijama is namelijk al enkele duizenden jaren oud en werd al in 200 na Christus toegepast door enkele beroemde artsen.

 

Hijama is een vorm van cupping waarbij bloed wordt onttrokken uit het lichaam. Door een opening in de huid te maken en er vervolgens een cup op te plaatsen wordt bloed uit het lichaam gezogen.

 

Men kan hierbij gebruik maken van verschillende cups. Maar plastic cups of glazen cups worden het meest gebruikt. Het voordeel van deze cups is dat ze beide doorzichtig zijn zodat je goed kunt zien hoeveel bloed er uit het lichaam komt. Ook kun je in de gaten houden wanneer het bloed gestold is zodat je weet wanneer je de cups kunt verwijderen.

hijama
Hijama.

Waar is Hijama goed voor?

Hijama is een methode om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen en toxines. Zonder dat we er bij stil staan wordt ons lichaam dagelijks blootgesteld aan verschillende vormen van vervuiling. Denk hierbij aan:

 

uitlaatgassen van auto’s

de stoffen die industriegebieden de lucht in helpen

toevoegingen en vulmiddelen in onze voeding

straling van telefoons en andere elektronica

maar ook lichaamseigen afvalstoffen die vrijkomen bij de verwerking van onze lichaamsprocessen.

 

Door zo gezond mogelijk te leven, regelmatig te bewegen en goed te rusten kun je de gezondheid van je lichaam voor een groot deel zelf beïnvloeden. Maar op sommige factoren he je weinig invloed. Bijvoorbeeld de lucht die je inademt en het aantal auto’s die in je stad rijden. Het is daarom verstandig om het lichaam zo nu en dan een handje te helpen met een reiniging of opfrisbeurt. Hijama is hier een voorbeeld van.

Wat is het verschil tussen cupping en Hijama?

Hijama is het Arabische woord voor zuigen (حجامة). Maar een andere naam voor Hijama is ‘wet cupping’. Dat komt omdat er vloeistof (bloed) wordt onttrokken uit het lichaam. Bij cupping gebeurt dit niet. Daar worden de cups enkel op de huid geplaatst zonder dat er een opening wordt gemaakt. Daarom wordt dit ook wel ‘dry cupping’ genoemd.

 

Het doel van Hijama is het lichaam ontdoen van afvalstoffen en onrein bloed. Bij dry cupping zuig je deze afvalstoffen niet uit het lichaam. Je brengt deze afvalstoffen, of stagnaties, vooral in beweging zodat het lichaam deze zelf kan verwerken. Er zijn beoefenaars die zeggen dat Hijama effectiever is omdat het onreine bloed ook echt uit het lichaam wordt gezogen.

hijama
Hijama is niet voor iedereen geschikt.

Wat is beter, Hijama of cupping?

Hijama is effectiever in het verwijderen van afvalstoffen. Je zuigt deze namelijk letterlijk uit het lichaam en dit gebeurt bij dry cupping niet. Waar zowel de patiënt als de beoefenaar rekening mee dient te houden is dat je naast afvalstoffen ook altijd gezond bloed uit het lichaam zuigt. Het kost voor sommige mensen best wat energie om te herstellen van een behandeling. Zeker wanneer er sprake is van bloedarmoede, ijzertekort, ouderdom, een verzwakt immuunsysteem of herstel na ziekte. Hijama is daarom niet voor iedereen geschikt.

Wat zijn de contra-indicaties bij Hijama?

Hijama kan goed zijn voor de gezondheid, mits de persoon in kwestie gezond en vitaal is. Wanneer er een onderliggende zwakte is kan Hijama soms juist nadelige effecten hebben. Daarom zijn er een aantal contra-indicaties. Hijama wordt afgeraden in de volgende situaties.

 

Bij zwangerschap

Bij mensen op hoge leeftijd

Bij kinderen onder de 15 jaar

In het geval van bloedarmoede

Bij mensen die dyaliseren

Bij mensen met hartklachten, lage bloeddruk of bloedverdunners

Bij mensen die onder behandeling zijn voor kanker

Bij mensen die ziek of verzwakt zijn

Bij mensen die onlangs bloed hebben gedoneerd.

Bij mensen die immunosuppressieve medicatie gebruiken.

Pas het niet toe op een beschadigde huid.

Wat mag je niet na een Hijama behandeling?

Wanneer je een Hijama behandeling hebt ondergaan is het verstandig om het lichaam rust te geven. Zo kan het beter terug in balans komen en is de behandeling effectiever. Het is daarom verstandig om geen producten te nuttigen die belastend zijn voor het lichaam. Of activiteiten te ondergaan die veel van het lichaam vragen.

Een goede metafoor is schoonmaken. Wanneer je de woonkamer net hebt schoon gemaakt wil je dat deze zo lang mogelijk schoon blijft. Je gaat er dan niet direct een rommel van maken. Dit geld ook voor de reiniging van je lichaam. Richtlijnen na een Hijama behandeling:

 

Nuttig liever geen zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt)

Drink geen koolzuurhoudende en suikerrijke dranken.

Het is raadzaam om de eerste 24 uur geen rood vlees te eten.

Nuttig liefst geen zout of scherpe specerijen na de behandeling.

Verricht geen zware arbeid na een behandeling.

Gedurende 24 uur geen gemeenschap na een behandeling.

De eerste 24 uur na de behandeling mag u niet douchen.